icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Xapconsult
Nieuws 30/03/2022

SAP haakt op tijd aan in de cloud: 28 procent omzetgroei

XapConsult

SAP lijkt zich succesvol aan te passen aan de trend van cloud-based IaaS, SaaS en PaaS. Het Duitse softwarebedrijf zag onlangs voor het eerst de omzet uit cloud-pakketten groeien. De winst bleef nog wel achter, maar dat zorgt bij kenners niet voor paniek. “Uiteindelijk profiteer je als softwarebedrijf van een meer gelijkmatige stroom aan inkomsten”.

In het laatste kwartaal van 2021 groeide de cloud-omzet van SAP met 28 procent (2,6 miljard euro). De omzet van de cloud-versie van ERP-platform S/4HANA groeide met maar liefst 65 procent, naar 329 miljoen euro. De totale omzet van SAP, inclusief verkochte softwarelicenties, bedroeg een kleine 7 miljard euro, een stijging van 6 procent. Klinkende cijfers dus.

Strategische ommezwaai

De verschuiving van lokale softwarepakketten naar flexibele cloud-based services bleek aanvankelijk een lastige uitdaging voor de grootste softwareproducent van Europa. Bij SAP waren ze gewend aan het verkopen van licenties en experts twijfelden of de softwarereus wel in staat zou zijn zich op tijd aan te passen aan de snel veranderende markt.

Om niet achter te blijven bij de ontwikkelingen, investeerde SAP in hoog tempo tientallen miljoenen euro’s in nieuwe cloud-software en marketing. Die strategische ommezwaai leidt nu voor het eerst tot een omzetgroei op het gebied van cloud-services. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van SAP.

Winstmarges lager

Tegelijkertijd daalde de omzet van softwarelicenties met 14 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De operationele winst van SAP als geheel nam voornamelijk als gevolg daarvan met 30 procent af. De voorlopige conclusie is dat het SAP lijkt te lukken om aan te haken bij de wereldwijde ontwikkeling richting cloud-based services, maar dat de winstmarges vooralsnog achterblijven.

Gelijkmatige inkomsten

Dat ziet ook Richard Delsing, Businessmanager bij SAP-specialist XapConsult in Utrecht. Op de beurs daalde de waarde van aandelen SAP zelfs even toen de lagere winstcijfers werden gepubliceerd.  Maar volgens Delsing is er absoluut geen reden voor paniek: “Integendeel. Voor een softwarelicentie betalen opdrachtgevers eenmalig een hoog bedrag. Clouddiensten verdienen zichzelf over een langere tijd pas terug vanwege de abonnementsstructuur. Deze zorgt bij de opstart weliswaar voor een tijdelijke dip in de winstcijfers, maar uiteindelijk profiteer je als softwarebedrijf van een meer gelijkmatige stroom aan inkomsten."

Positieve lijn zet door

Intussen zit de concurrentie niet stil. Microsoft koos met Azure al eerder voor het cloud-avontuur, net als IBM met hun IBM Cloud. Ook SAP-concurrenten Oracle, Salesforce en Workday richtten zich recentelijk op cloud-services. Toch zijn de Duitsers onverminderd positief over hun cloud-transitie. Ze overtroffen in 2021 hun eigen verwachtingen met de behaalde cloud-omzet en verwachten dat de positieve lijn in 2022 doorzet.

S4/HANA beter dan ooit

Meest opvallende cloud-product van SAP is het vernieuwde ERP-platform S/4HANA, dat met 65 procent groeide. Delsing snap wel waar die groei vandaan komt: “Veel opdrachtgevers zien de extra mogelijkheden van het nieuwe S4/HANA. De HANA-database heeft als cloud-service betere real-time mogelijkheden en de UI5/Fiori interface is veel gebruiksvriendelijker. Dat zijn vaak al voldoende argumenten om over te stappen. Tel daarbij op dat het nieuwe platform volledig toekomstbestendig is voor Artifical Intelligence, Robotic Process Automation, Machine Learning en Blockchain technologie, en de keuze is snel gemaakt."

Overzicht nieuws
XapConsult
Richard Delsing /
Business Manager

XapConsult is dé expert op het gebied van SAP consultancy waarbij onze businesskennis onderscheidend is.